medium


linnen

Anne woont aan de rivier en brengt graag tijd buiten door. Ze werkt op ecologische basis en gebruikt oude linnen lakens of rollen linnen uit het midden van de 20e eeuw. Dit linnen is handgeweven of met beperkte middelen vervaardigd. De sporen van handwerk, zoals monogrammen van de eigenaren, naden, zomen en stopwerk, zijn voor Anne meer; ze spreken tot haar verbeelding en krijgen in haar werk nieuwe betekenis.

Linnen wordt gemaakt uit vlas, dat na het oogsten een intensieve behandeling ondergaat. Dit proces omvat roten, keren, zwingelen en hekelen om de vlasvezels om te zetten in een bruikbaar product. Vroeger rootte men het vlas in de rivieren, waardoor de vezels een gouden gloed kregen.

Bekijk de video


kleur

Verf vindt zijn oorsprong in de natuur. Primaire kleuren zoals rood kan o.a gewonnen worden uit de meekrapwortel, geel uit bijvoorbeeld de bloem van guldenroede en blauw uit oude inkt recepten. Anne vindt bijvoorkeur de nodige grondstoffen voor haar werk in de directe omgeving van haar woon- en werkplaats te Arnhem en Oosterbeek. Door gebruik te maken van materialen uit de natuur is het voor haar mogelijk om het bewerkte linnendoek eventueel in de rivier af te spoelen. Het is onschadelijk voor mens en dier.


proces

Anne hangt een bewerkt linnen doek soms aan een schip in de rivier of legt het onder een oude eik in het bos. Dat doet zij vanwege het proces dat zich afspeelt onder water of op het land als het regent.  Ze onthoudt de uitkomst van een experiment en wordt graag verrast door nieuwe ontdekkingen op het linnendoek. Het linnen is zeer sterk materiaal.

Daarna verwerkt Anne het bewerkte linnen. Ze maakt er onder andere genaaide collages van. Zodra het kader en de grote bepaald zijn wordt het linnen verstevigd en op een aluminium spieraam gespannen. 

Kijk ook in de gallery van het menu het dient als portfolio | fotoreportage  en wordt regelmatig aangevuld.


la braderie de Lille '23 | merci les gens à Lille

la braderie de Lille '22 | merci Piero