art-based learning


De kern van menszijn is misschien wel je creatieve zijn..

Iets scheppen, iets nieuws maken of uitvinden dat alleen jij kan. Aangesproken worden in je creativiteit heeft betrekking op je directe menszijn.

 

bron: art-based learning, handboek - J. Lutters

Kunst als kennisbron voor existentiele vragen.. 

Art-Based Learning (ABL) is een beproefde methode om kunst te beschouwen en tegelijkertijd aandacht te besteden aan jezelf, het stimuleert en traint creatief denken.

In juli 2021, na het afronden van de studie aan ArtEZ heeft Anne Marie zich in ABL gespecialiseerd, hiervoor volgde zij een scholing bij cultuur oost.

De methodiek is leren van kunst als een gedachtensysteem waarmee je in dialoog kan treden. Je stelt jezelf een vraag en ontdekt wat een kunstwerk je kan vertellen. Met het idee dat een kunstwerk tot je kan spreken treed je in dialoog.

Het kunstwerk wordt de leermeester, een kennisbron, gesprekspartner, een mogelijke wereld. Feitelijke informatie over de achtergrond, techniek en jaartallen van een kunstwerk komen niet direct aan de orde. Je leert niet over kunst, maar meer over jezelf door middel van kunst. Het geeft inzicht in denken en is geschikt voor iedereen ongeacht leeftijd of achtergrond.

Het theoretisch eindonderzoek van Anne, voor de opleiding aan de kunstacademie gaat over kunst als kennisbron voor existentiële vragen. Onderaan deze pagina kun je het document downloaden in pdf.


'jezelf zijn is een kunst' | theoretisch eindonderzoek | dbkv ArtEZ 03-06-'21
PDF – 39,7 MB 267 downloads

finals 2021 ArtEZ ArnhemChanging Education Paradigms